Spectrum of the Sky

SKU: DHP 1115226-020 Categorie├źn: , , , , ,

Product Componist: Jan de Haan

Spectrum of the Sky

Gecomponeerd voor de 1e divisie van de Open Nederlandse Fanfare Kampioenschappen 2012Turend over het Friese platteland zag ik door de weerkaatsing van het zonlicht in een opkomende bui plotseling een regenboog verschijnen. Dit indrukwekkende natuurverschijnsel inspireerde me tot het schrijven van een compositie waarin de kleuren van de regenboog uitgangspunt waren. Elke kleur associeerde ik met willekeurige, contrasterende onderwerpen. Zo is Spectrum of the Sky een concertwerk geworden dat bestaat uit zeven, deels in elkaar overgaande, korte composities die qua thematiek en/of ritmiek aan elkaar gerelateerd zijn.1 Sun and Water Een regenboog verschijnt aan de horizon. Erg lang duurt de betovering van dit prachtige natuurverschijnsel niet. Het schitterende plaatje wordt plots onderbroken door opkomend onweer.2 Red Planet MarsEen ruimtevaartuig vertrekt, om na een lange reis van negen maanden aan te komen op Mars, de rode planeet.3 Interlude in Orange MinorOranje: de nationale kleur van Nederland. Koninginnedag 2009. De festiviteiten op die dag werden wreed verstoord door een aanslag op de koninklijke familie. De gevolgen waren dramatisch. 4 Yellow FieldsDe eerste zonnestralen, knoppen in de bomen, nestelende vogels, pasgeboren dieren in de wei en onmetelijke velden van gele koolzaadbloemen. Een en al muzikale vrolijkheid, want het is lente.5 Capriccio in GreenGroen – de meest voorkomende kleur in de natuur. De grote diversiteit in ritmische en melodische lijnen verklankt de grilligheid van de natuur in het algemeen.6 Blue LakeDe helblauwe meren van Nieuw-Zeeland zijn van een onbeschrijfelijke schoonheid. Het magnifieke uitzicht op zo’n meer vormde de inspiratiebron voor het expressieve zesde deel.7 Grand Finale The Seventh”Indigo is voor het menselijk oog vaak niet te onderscheiden van blauw of violet. Deze kleur is in dit werk dan ook achterwege gelaten. De laatste verklankte kleur is violet – weerspiegeld in de septiem, het zevende interval, dat overheerst in de finale van de compositie.”

Gevonden zoekresultaten van Spectrum of the Sky op YouTube: